Archeon Travel

Montenegro

Hoogtepunten van Montenegro

In dit land van melk en wilde honing, van zonnige stranden en zwoele zomeravonden, van hoge bergen en koele gletsjers, liggen de sporen van duizenden jaren bloeiende beschavingen. De keizers op de gouden munten, de ridders van de fraaie wapenschilden, de kooplui van de Ottomaanse huizen, de prinsessen in de Venetiaanse palazzo’s, de bebaarde broeders die tegen de steile rotsen hun witte kloosters bouwden, de dolende ridders uit de zwarte bergen: niemand weet nog hoe ze heetten. En toch vormen zij de lange ketting van de fascinerende geschiedenis van een land op mensenmaat. Een land dat vandaag stilaan kan bogen op de technologie van Europa en dat heel goed beseft dat haar gevarieerde natuur een kleinood om te koesteren is. Het land is zo compact dat u er gemakkelijk kan doorheen reizen: van de prachtige Kotorbaai tot de vogelrijke meren, langs bergweiden en ravijnen, langs Venetiaanse stadjes en slaperige dorpjes met kloosters, kerken en forten…
Meest opvallend is de woeste maar schitterende natuur. In Montenegro bent u altijd omringd door ongerepte bergen. Hier ontdekt u vijf verbazingwekkende natuurparken met gletsjers, blauwgroene bergmeren en diepe rivierkloven die de vergelijking met de Grand Canyon of de Gorges du Verdon best kunnen doorstaan. In dit fascinerend Balkanland hebben de pittoreske dorpjes een gevarieerde bevolking en zijn daardoor vaak zeer verschillend toch steeds authentiek. Weinigen weten nog hoe hun naam was. En toch vormen zij de lange ketting van de fascinerende geschiedenis van deze regio. De zon is meestal van de partij aan de prachtige kustlijn van Montenegro. Fraaie kiezel- en zandstranden onderbroken door vissershaventjes met als absolute toppers Budva en Kotor, Unesco werelderfgoed.

Omschrijving

12 dagen (11 nachten)
Selfdrive

Programma

Dag 1 : Bruxelles – Tivat / Dubrovnik – Budva

Afhalen van uw huurwagen in de luchthaven, verder naar Tivat of Budva of Petrovac. U overnacht 3 maal resp. in Regent Porto Montenegro, in Hotel Budva of Avala of Hotel Monte Casa.

 

Dag 2 : Budva.

Een van de oudste stadjes van de Adriatische kust, bekend om zijn stranden en zijn nachtleven. Het ommuurde oude Budva, werd in de 15e eeuw door de Venetianen gebouwd op een landtong en wordt wel eens het kleine Dubrovnik van Montenegro genoemd. Na de aardbeving van 1979 werd het historisch centrum keurig hersteld. De toegangspoort voor een wandeling in de middeleeuwse stad ligt rechtover Hotel Avala en op ±450 km van Hotel Budva

 

Dag 3 : Het schiereiland Luštica (± 40km).

Vandaag krijgt u een voorsmaakje van de schoonheid van de Baai van Kotor: de ongerepte heuvels van Luštica sluiten deze baai in het zuiden af en kijken uit op versterkte haventjes zoals Rose en oude zoutpannen waar onder andere roze flamingo’s zich schuilhouden in het vogelreservaat van Solila. Terugkeer via Tivat met zijn prestigieuze jachthaven en luxueuze boetieks.

 

Dag 4 : Podgorica – Kolašin (± 136km).

Podgorica, het vroegere Titograd, is nu de hoofdstad. Gelegen in een wijnbouwgebied gaat de stad prat op het bezit van de bekendste wijnhuizen. Dan rijdt u de canyon van de Morača rivier in en bezoekt het klooster van Morača, één van de oudste orthodoxe kloosters van het land, met prachtige iconen en wandschilderijen. 23 kilometer verder ligt het bergplaatsje Kolašin, waar u 2 nachten logeert in Bianca Resort & Spa.

 

Dag 5 : Het Nationaal Park van Biogradska Gora (± 25km).

Dit park, met één van de laatste regenwouden van Europa, bezit een uitzonderlijke fauna en flora. We bevelen u een georganiseerde jeepexcursie aan met een gids.

 

Dag 6 : De Tarakloof en het Durmitor Nationaal Park (± 109km).

Vanuit Kolašin rijdt u langs de woeste Tara, de tweede diepste canyon ter wereld (na de Grand Canyon). U logeert 2 nachten in een verzorgd hotel in Zabljak.

 

Dag 7 : Het Durmitor Nationaal Park, Werelderfgoed Unesco (± 15km).

Het 39.000 ha grote spectaculaire Nationaal Park Durmitor bestaat uit indrukwekkende bergketens met 60 bergpieken boven de 2000 m. Rond de kristalheldere berg(gletsjer)meren, ontdekt u de uitzonderlijke rijke fauna en flora. O.a. herten, reeën, bruine beren, wolven en lynxen kan u hier spotten.

Dag 8: Het hangklooster van Ostrog (± 202km).

Via een bergweg bereikt u het spectaculair gelegen klooster Ostrog, de heiligste plaats van Montenegro. Het klooster lijkt in de rotsen te zijn ingepland. Na uw bezoek keert u terug naar Tivat of Budva of Petrovac waar u 4 nachten verblijft in resp. Regent Porto Montenegro, Hotel Budva of Avala of Hotel Monte Casa.

 

Dag 9 : Het Skadarmeer en Bar (± 59km).

Via Cetinje en Rijeka Crnojevića komt u aan het Meer van Skadar, het grootste vogelreservaat in Europa. Dit is de laatste habitat van de pelikaan op het oude continent. U kan er een boottochtje maken. Op de eilandjes in het meer liggen nog overal kloosters, kerken en forten.

 

Dag 10 : Cetinje en het Nationaal Park van Lovćen (± 45km).

Cetinje is de oude hoofdstad van Montenegro. Honderd jaar geleden stonden hier talrijke nobele ambassades en ook het paleis van koning Nikola Petrovic. Dit is sinds 1925 een museum en interessant om te bezoeken. Rondom de stad ligt het Nationaal Park van Lovćen dat één van de belangrijkste monumenten, het mausoleum van Njegoš herbergt en prachtige panoramas biedt.

 

Dag 11 : Sveti Stefan en de Baai van Kotor, Werelderfgoed (± 30km)

De baai van Kotor is één van de 10 mooiste baaien ter wereld. Kotor ademt met zijn Venetiaanse campaniles en paleizen, zijn tavernes en terrassen een bijzondere zachtheid uit. Een bezoek aan Perast en zijn 2 kleine eilandjes vormen het hoogtepunt van deze reis. Een wandeling langs het exclusieve hoteleilandje Sveti Stefan is zeker de moeite waard.

 

Dag 12 : Tivat (± 25km) / Dubrovnik (± 115km) – Brussel.

Inleveren van uw huurwagen op de luchthaven en terugvlucht

 

Prijs

Op aanvraag