Archeon Travel

Kroatië

Generaal Radetsky hield ervan om met zijn lipizzanerhengst, de beste van de Weense rijschool, lange ritten te maken tussen Zadar, toen nog het Italiaanse Zara, en Zagreb. Dit was het land van zijn keizer, en van Sissi, zijn koningin, het Oostenrijks- Hongaarse rijk, die machtige buurman van de Turkse Ottomanen. Met enkele van zijn favoriete huzaren, twee rijen laaiende knopen op hun borst, trok hij door de bosrijke bergen rond Lika, langs de watervallen en Meren van Plitvice. Meer noordwaarts kondigden wijngaarden de nabijheid van een dorp of stadje aan, waar weldra de Radetsky-mars zou klinken, die Johan Strauss in 1848 te zijner ere schreef…

 

Omschrijving

Selfdrive met huurwagen

10 dagen (9 nachten)

 

Programma

Dag 1: Vlucht Brussel-Zagreb

Ophalen van uw huurwagen. 2 Nachten in hotel AS Zagreb, of in het schitterende Hotel The Esplanade in Zagreb of voor wie Zagreb niet wenst te bezoeken, verder tot de Meren van Plitvice in hotel Degenija.

 

Dag 2: Zagreb

Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, kent zijn ontstaan in 2 middeleeuwse nederzettingen Kaptol en Gradec, beide gelegen op een andere heuvel. Vandaag is Zagreb een levendige universiteitsstad, een stad op mensenmaat. Wandelen is de manier bij uitstek om de schoonheid ervan te ontdekken, want alle bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te voet te bereiken. U kan naar de barokke bovenstad, Gornji Grad, met haar steegjes en trappen die kronkelen langs paleizen en kerken, maar u kan ook flaneren langs Art Nouveau-gebouwen, de boeiende musea en de magnifieke parken van de benedenstad, Donji Grad. Zagreb staat ook voor ‘genieten’: op één van de talrijke terrasjes of in één van de excellente restaurants. Indien u aan de Plitvice meren verblijft.

 

Dag 3: De meren van Plitvice

Dit uniek Nationaal Park, Unesco-Werelderfgoed, met 16 meren die elkaar via een reeks van watervallen trapsgewijs voeden, is gelegen in een bosrijk berglandschap: u ontdekt dit met uitgestippelde wandelingen van 2 uur tot 8 uur. Verder (± 160 km) naar Zadar: 5 nachten in Hotel Adriana, Hotel Bastion/ Art Hotel Kalelarga of ons tophotel Iadera of Hotel Boskinac op het eiland Pag (± 85 km extra).

 
Dag 4: Het eiland Pag en de omgeving van Zadar

In het piepkleine middeleeuwse dorpje Nin prijkt een verrukkelijk vroegchristelijk kerkje (9de eeuw), het oudste van Kroatië. Verder naar het eiland Pag, met zijn indrukwekkende ‘maanlandschappen’.

 

Dag 5: Zadar, De meest noordelijke van de versterkte Dalmatische steden en vroegere hoofdstad van Dalmatië.

Zadar was altijd al een belangrijke stad. Drieduizend jaar geleden werd ze gesticht, bewoond door Liburnische stammen en geregeerd door Romeinse keizers, om uit te groeien tot een aanzienlijk Byzantijns centrum en later een geliefkoosd oord voor de Venetianen. In de 7de eeuw al werd de stad de hoofdstad van Dalmatië, een eer die ze zou behouden tot in 1918. Zadar verkennen kan u best te voet. Op een vrij beperkte oppervlakte wordt u overspoeld met zowel historische als culturele hoogstandjes zoals bv. het Forum Romanum. Vier eeuwen Venetiaanse overheersing hebben hier hun sporen nagelaten, maar het is vooral de St.-Donatiuskerk die het symbool van de stad geworden is. Bij zonsondergang is het aangenaam flaneren langs de ‘Riva’ en het ‘zeeorgel’, een enig concept van 35 buizen onder speciaal aangelegde trappen, die dankzij het samengaan van water en wind een harmonieus geluid voortbrengen.

 

Dag 6: De Kornati-eilanden

Deze unieke archipel van 152 eilanden met niet meer dan 2 permanente bewoners, tussen Zadar en Šibenik, biedt abstrakte kale landschappen en kan alleen bezocht worden per boot met een speciale vergunning of met een georganiseerde excursie (beschermd natuurgebied).

 

Dag 7: Het Nationaal Park Paklenica

Dit Nationaal Park ligt in het hart van het Velebit-gebergte en is befaamd om zijn indrukwekkende bergkammen en duizelingwekkende canyons.

 
Dag 8: Sibenik of Trogir

Šibenik werd in de 9e eeuw gebouwd op een heuvel die boven de rest oprijst.  Het was een stad van vissers en piraten en het toneel van de honderdjarige strijd tussen Venetië en Byzantium. Door de strategische ligging van de stad werd Šibenik voortdurend bedreigd en zorgde daarom voor een goede verdediging: de twee torens aan de haven, de oude wallen en de 3 forten. Šibenik pronkt graag met zijn mooie middeleeuwse stadskern met de beroemde St. Jacobskathedraal een waar meesterwerk. De geplaveide steegjes en de wirwar van trappen verlenen het stadje een Italiaanse charme waar het aangenaam vertoeven is.
Trogir ligt op een klein eiland, d.m.v. een brug verbonden met het vasteland. Tot op vandaag is het een bekoorlijk Middeleeuws stadje gebleven, Werelderfgoed van de Unesco. Geen wonder, want hier zijn zo veel pareltjes van architectuur terug te vinden uit de Griekse, Romeinse, Middeleeuwse en Venetiaanse geschiedenis, in torens, kerken en paleizen, die bovendien uitstekend bewaard zijn. Verder tot Split waar u 2 nachten verblijft in hotel Meridien Lav, hotel Split  of hotel Cornaro.

 

Dag 9: Het historische Split

Split is vandaag het meest verbazingwekkende stadscentrum van Kroatië: de stad is gebouwd rond het meer dan 1700 jaar oude paleis van keizer Diocletianus, een waar labyrint van straatjes en gebouwen, Korintische zuilen, romaanse en barokke woningen, Romeinse bas-reliëfs, gotische-renaissancistische gevels, dit in combinatie met talrijke winkeltjes, bars en terrasjes. Bezoek aan dit indrukwekkende paleis van Diocletianus, het plein van de republiek, de aangename Riva of zeeboulevard, het Archeologisch museum, de Galerija Mestrovič…

 

Dag 10: Terugvlucht Split – Brussel

Afgifte huurwagen en terugvlucht naar Brussel of verlenging in een van onze kusthotels.

 

Prijs

Op aanvraag

Opmerking:

Deze beleefreis kan u verlengen met 3 nachten in de omgeving van Split. Men raadt u aan om op dag 10 Sibenik en Trogir te bezoeken, op dag 11 Split, op dag 12 het eiland Brac. Terugreis op dag 13.