Archeon Travel

Ijsland

De 4 windstreken van IJsland

Omschrijving

14 dagen (13 nachten)

Selfdrive Ijsland

 

Programma

Dag 1: Brussel – Reykjavik

U vliegt rechtstreeks van Brussel Zaventem tot Reykjavik. Na het afhalen van de huurwagens rijdt u via de Blue Lagoon naar Reykjavík stad.

Dag 2: de Mid-Atlantische riftzone (150 km)

Pal op de Mid-Atlantic Rift ligt het Þingvellir nationaal park. De omgeving wordt getekend door scheuren, spleten en kloven. Een van de bekendste is de Alamannagjá kloof, waar u letterlijk tussen de 2 continenten wandelt.

Verder langs de breuklijn bereikt u het Geysir gebied en de Gullfoss waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier met donderend geweld afvoert naar het zuiden.

 

Dag 3: de Hekla & het groene zuiden (220 km)

Via de puimsteen- en lavavelden van de Hekla vulkaan naar de ruigere, groene zuidkust. De uitgestrekte vlaktes maken plaats voor een statig bergmassief dat de wacht lijkt te houden bij de zuidelijkste punt van het eiland, Kaap Dyrhólæy. Het massief ondersteunt eveneens de ijsmassa van de Eyjafjalla- en de Mýrdalsgletsjers. In ruil siert hun smeltwater, samen met bronwater, de bergflanken in de vorm van talloze watervallen.

Aan de voet ervan bevindt zich een smalle zone met zwarte zand- en keienstranden en vogelkliffen. Langs en bovenop de verticale wanden broeden verschillende zeevogels waaronder de papegaaiduiker.

 

Dag 4: spoelvlaktes en lavavelden (220 km)

Meer naar het oosten ligt Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull, en het Skaftafell nationaal park met talloze wandelmogelijkheden.

Aan de rand van de ijsmassa ligt ook het Jökulsárlón ijsmeer, waar ijsbergen die gedurende miljoenen jaren werden gevormd, afdrijven naar open zee en in een kwestie van ‘uren’ herleid worden tot hun oorspronkelijke staat.

Deze wereld van ijs bereikt u pas na het doorsteken van het ‘Vuurveld’, het resultaat van een verwoestende uitbarsting van de Laki vulkaan.

[facultatief: begeleide gletsjerwandeling].

 

Dag 5: ijstongen en fjorden (290 km)

U ruilt de bevroren wereld in voor een totaal ander landschap dat geologisch tot de oudste gebieden van IJsland behoort. Het is een aaneenschakeling van bergen, binnenzeeën en diep uitgesleten gletsjerdalen met nederzettingen die gedurende de winter soms maanden afgesneden leven van de rest van het eiland. Maar het is ook een gebied van watervallen, idyllische plekjes, fantastische vergezichten en ooit een veilige haven voor Franse en Belgische IJslandvaarders.

[facultatief: begeleide sneeuwscootertocht]

 

Dag 6: De Oostfjorden (220km)

We laten u vandaag kennismaken met een weinig gekende, maar mooie regio in de Oostfjorden.

 

Dag 7: geothermisch Mývatn (190 km)

De kortste route naar Mývatn is de ringweg, maar omdat de kortste weg zelden de beste is, stuurt ons routeboek u vandaag via een omweg langs verbluffende maanlandschappen naar de omgeving van het Mývatn meer.

Het is een zeer vulkanisch gebied met solfatarenvelden, zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties en –velden, kratermeren,…, allen getuigen van een onzichtbare oerkracht.

 

Dag 8 – 9: rondom Mývatn (80 en 230 km)

Niet alleen in de onmiddellijke omgeving van het meer worden de zintuigen geprikkeld door de natuur. In een wijde boog liggen nog andere indrukwekkende plaatsen waarbij de machtige gletsjerrivier, Jökulsá a Fjöllum, een hoofdrol speelt. Hij onderstreept het extreme karakter van deze regio met een aantal fotogenieke locaties waaronder de Selfoss en Dettifoss watervallen, de Ásbyrgi canyon en de basaltstructuren van Hljóðaklettar.

[facultatief: walvistocht ]

 

Dag 10: naar de tijd van toen (250 km)

Via Akureyri bereikt u de bergen en gletsjerdalen van het trollen schiereiland.

De meest noordelijke punt ervan bevindt zich op amper 40 km van de poolcirkel. Het was vanaf de 2de helft van de 19de tot ver in de 20ste eeuw een ideale plaats voor het verwerken en exporteren van tonnen haring.

Hoewel de visserij voor een lokale, economische boost zorgde, was de tweede helft van de 19de eeuw in het algemeen een belabberde periode voor de IJslandse economie. Meer komt u vandaag te weten.

 

Dag 11: zeehonden en draken spotten (250km)

Vandaag sturen we u verder naar het westen via een mooie kustroute. Mits enig geluk ziet u zeehonden die liggen te zonnen of te bekomen van hun jacht op voedsel.  Of wat dacht u van een duik in een warmwaterbad?

 

Dag 12: Snæfellsnes (175km)

Het Snæfellsnes schiereiland is een haven van rust en een ideale plaats voor een wandeling langs de woeste rotskusten. Het wordt door een langgerekte bergketen, die in het uiterste westen uitloopt in de Snæfells vulkaan, in twee werelden verdeelt. Een wereld van kleine fjorden, baaien en kraters en een wereld van laagland, lavavelden en grillige kusten.

 

Dag 13: de beruchte Walvisbaai (180km)

Op weg naar Reykjavík komt u de langste rij perfect gevormde basaltzuilen tegen die op het eiland te vinden zijn om verderop naar de top van de ‘Vuurburcht’ te wandelen, een vulkaankrater die als een open wond in het vlakke land- schap ligt.

Na de Walvisbaai met het beruchte walvisstation bereikt u Reykjavík.

 

Dag 14: Einde van de reis (50 km)

Inleveren van de wagen op de luchthaven en terugvlucht

 

Prijs

Op aanvraag
Inbegrepen:

 • Internationale vluchten
 • 2 nachten in een centraal gelegen hotel te Reykjavík op basis van kamer & ontbijt
 • Alle nachten op het platteland op basis van kamer met privé-faciliteiten & ontbijt.
 • 1 huurwagen ,onbeperkt aantal km’s en CDW-omniumverzekering met eigen risico .
 • uitgebreid, Nederlandstalig infopakket met algemene info en tips, ons eigen routeboek met wegenkaart en het Dominicus Reishandboek als achtergrondinformatie
 • IJslandse taksen

 

Niet inbegrepen:

 • brandstof huurwagens
 • het bedrag ‘eigen risico’ voor de huurwagen kan verlaagd worden mits een supplement
 • tweede chauffeur € 25 / huurperiode
 • optionele excursies en toegangen vermeld in het programma
 • annuleringsverzekering en/of bijstandsverzekering.